Az, hogy indiai, ez elég tág meghatározás, lévén, hogy egy egymilliárdos országról beszélünk. Akik itt vannak azok többnyire Nyugat Indiából Pakisztánból származnak (ez szubjektív tapasztalat, ha van valakinek statisztika, köszönöm)

Szóval a tipikus indiai, csendes, barna szemében egy birka türelme es értelmi színvonala tükröződik… Ha nem vagy vele közelebbi ismeretségben, kérdésedre kérésedre- utasításodra egy az alapszintnél meg bárgyúbb arckifejezés és egy speciális fejbólogatás válasz.

satwasuicide.jpg

 

A fejbólogatás úgy néz ki, hogy jobbra-balra ingatják a fejüket, (tehát talán a Diszkópatkányok fejmozgás tánca áll a legközelebb hozzá) DE nekik a fej mozgásának a forgásközéppontja nem a nyak, mint európai embernél, hanem a fej. Tehát a fejük forog a nyakukon. (szerintem ezt genetikailag csak ők tudjak)

2004-0902-02.jpg

A fehér emberrel szemben bizalmatlansággal, gyanakvással viseltetik, ami passzív ellenállásban fejeződik ki. A gyanútlan fehér ember ezt nem tudva csapdák egész sorozatába sétál bele… Az egyik a Yes Sir! válasz helytelen értelmezése, ami nem azt jelenti, hogy megértettem es csinálom, amit mondtak, hanem az, hogy nem akarom, hogy a fehér ember balhézzon, ezért azt válaszolom, hogy yes sir, és csinálok valamit, ami a lehető legkisebb erőfeszítéssel jár. Melósoknál a tevékenység addig tart, amíg szem előtt van, utána azonnali árnyékba leheveredés, vezetők értelmiségieknél ez úgy néz ki, hogy annyit csinál, hogyha rákérdezel, hogy mi van, akkor tudjon mit mondani, jellemzően azt, hogy nem csinálta meg, mert nem adtál meg neki egy telefonszámot. (amire egyébként semmi szüksége nincs, de ezzel indokot talált, hogy miért nem csinálta meg amit kértél… ) Alapvetően arról szól a dolog, hogy a legkisebb okot is felhasználja arra, hogy ne dolgozzon és természetesen amíg nem kérdezel rá, nem szól, hogy elakadt a munkával.

 Az agyuk teljesen más módon van bekötve… úgy kell ezt elképzelni, mint mondjuk egy Mac meg egy Windows. Megnyomsz egy látszólag ugyanolyan gombot és teljesen más történik. Az idő, mint olyan nem létezik számukra. Nem lassabb, nem gyorsabb. Egyszerűen nincs. Vagy csak van… úgy történik, folyik... Siettetni nem lehet őket. Nem azért mert nem akarnak sietni, hanem mert nem értik az idő fogalmát. Olyan, mint nekünk a negyedik dimenzió. Tudjuk, hogy létezik, csak nem tudjuk értelmezni.  A munka, amit végeznek nem rossz vagy jó… csak van… úgy magában… csinálja úgy ahogy… ha jól jól, ha nem nem. Nem keresi a dolgok értelmét, nem gondolkodik, nem következtet. Ha kérsz, valamit megcsinálja, szó szerint azt. Ha nem adtál kellően részletes instrukciót, akkor buktad, mert csak azt fogja csinálni, amit mondtál, nem többet es nem kevesebbet… (illetve nem csinál semmit lásd előző bekezdés)

Tehát (megtörtént eset) például a pakold be az árut a raktárba es zárd be a raktárajtót, tessék itt a lakat. Yes Sir. Kész van, adja a kulcsot. Bezártad? Bezártam. Megyek arra kesébb, latom, mintha nyitva lenne a raktár…  A lakat túl nagy volt az ajtó zárófülébe, ezért bepakolták az árut az egyik raktárba, majd miután a lakat nem volt jó az ajtóra, lelakatolták a mellette levő üres raktárát.  És ez csak egy példa, az a durva, hogy ezt ugyanígy megcsinálja az egyetemet végzett, tanult mérnök is a maga szintjén.

100_3788.jpg

A másik alapvetés, hogy nem következtetnek. Soha. Az, hogy lefuttassa gondolatban egy dolognak többféle kimenetét es ez alapján döntsön, olyan nincs. Az “akkor-ha” szoftver egyszerűen nem fut az agyukban.  Ez nem tűnik nagy dolognak, de mondjuk, próbáld elmagyarázni egy indiainak, hogy menj el ide, kérdezd meg ezt és ezt, ha A választ kapod csináld ezt, ha B választ kapod csináld amazt.  Nem fog menni. elmegy, kérdez. Visszajön elmondja ezt a választ kaptam. Elmondod, hogy akkor mit csináljon. Megjegyzem általában, nekik ez nem probléma, mivel az idő nem létezik, számukra ezért nem okoz gondot, minden eshetőséget egyenként végigpróbálni.  De mondjuk egy határidős projektnél ez elég durva, amikor a menedzser játssza veled ezt a játékot. Nem egy ősz hajszálamért felelős ez a mentalitás.

A fehérekkel szembeni passzív ellenállás egyébként feloldható. (valószínűleg ez a gyarmati múltban és a kasztrendszerben gyökerezhet) sok időbe, rengeteg türelembe telik, de csak kaszton belül működik.  (tehát ha te is értelmiségi/ menedzser vagy meg ő is) a több ezer évnyi kasztrendszer áthághatatlan.  Szóval, hogyha látják rajtad, hogy nem nézed le őket, egyenrangú félként bánsz velük, akkor bizalmukba fogadnak, es kedvesek, vendégszeretők, segítőkészek.(persze gondolkodni akkor is neked kell helyettük). De alacsonyabb kasztúval ne próbálj haverkodni, mert egyrészt nem tudja értelmezni, másrészt gyengeségnek nézi és át fog cseszni, azonnal… és nem azért mert rossz ember, hanem ő így szocializálódott…

Következik:  A fillipinók….

Címkék: élet munka utazás dubai india expat keleti munkanélküli indiai hozzáállás dubaj vallási kivándorol

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr444610890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lee&a 2012.06.26. 10:17:59

:D Sajna 99%-os telitalálat.

Dzsekszi 2012.06.26. 10:55:01

ez a munkamorál,mintha ismerős lenne itthonról is..:)hiába,rokonok..:)egyébként jól szórakoztam,persze ha ez velünk történik meg,az már kevésbé az.

pszichonauta 2012.07.02. 18:10:56

De akkor hogyan tudják igazgatni azt a nagy országot? Erről egyébként máshol is olvastam, hogy sem az arabok, sem az indiaiak nem úgy értelmezik a dolgokat, mint mi.

Egyébként kínait nem ismersz arrafelé? Csak azért kérdezem, mert egy szaúdi blogban azt olvastam, hogy néhány kínai kiment Rijádba, de kultúrsokkot kaptak, és hazamenekültek.

Dzsekszi 2012.07.03. 22:49:54

@pszichonauta: ez jó lehetett-kultursokkot kapni :)

Lee&a 2012.07.04. 11:49:16

@pszichonauta: Az életfelfogásuk más, igazán furán intézik az ügyeiket. Nekem minden indiai és arab barátom le szokott azon döbbenni, hogy mit idegeskedek dolgokon, mert szerintük ez fölösleges. Van, aki 5 éve európában él és még mindig nem érti, hogy az emberek itt miért feszültek (oké, apuci küldi neki az ellátmányt otthonról, neki csak elkölteni kell a pénzt).
Én sosem értettem meg, hogyan lehet így lógni a világban, szentül hinni abban, hogy minden alakul ( és ezzel a felfogással sok-sok gyerkőcöt bevállalni) és nem is tudják elmagyarázni, mert nekik ez a természetes és ők meg engem nem értenek :S

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.06. 00:40:15

@Lee&a:

Szerintem eleg egyszeru:

1 MULT:
Az europaiak, ezert tudtak leigazni ezeket a nepeket...

2 JELEN: Az araboknak vegtelen penze van, a szervezetlenseg es a hulyeseg kovetkezmenyeire megvasaroljak a megoldast. Az indiaiak ma is le vannak igazva... ugyanugy alarendelt szerpben vannak...

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.06. 00:48:53

@pszichonauta:

Sehogy sem... kupleraj van minden szinten... amikor nagyon meg kell oldani valamit, hoznak europai menedzsert nagyon ok penzert. Aztan amikor idegosszeomlast kapott, hoznak masikat es igy tovabb amig a feladat nem oldodik meg...

baro_ur 2012.08.11. 14:32:47

nagyon találó a leírás.. ;)
már várom a filippínós cikket!
süti beállítások módosítása