Nem akartam már ezt a “Miert hagyják el a magyarok az országot” témát feszegetni, de találtam egy cikket, aminek  a címe igy szól: Orbán Viktor: tömegével jönnek majd vissza külföldről a fiatalok (Cikk innen), majd találtam ezt itt: http://uton.postr.hu/a-kulfoldon-elok-felelossege ugyhogy nekifutok megint: 

Előrebocsátom, hogy a poszt (és a blog) nem politikai. Nem is lesz.  Nem gondolom, hogy a helyzet a mostani kormány hibája. Továbbmegyek. Nem érdekel kinek a hibája. Teljesen lényegtelen. Amiről irok az a helyzet maga. Amit a mindenkori kormánynak kell(ene) helyén kezelni.

(ebből következően a legkisebb politikai köpködés is ki lesz moderálva…  köszönöm)

budapest.jpg

A kivándorlással elsősorban nem Magyarország jelene, hanem a jövője megy tönkre. Hiszen a jelennel mi lenne a baj? Kevesebb munkanélkuli segélyt kell fizetni, a kivándorlók nem terhelik az ellátórendszert, viszont rengeteg pénzt juttatnak haza, fogyasztás formájában.

A jövő? Na ott lesznek bajok.  Akik most mennek, tudnak nyelvet, van piacképes tudásuk, bevállalósak, talpraesettek, magas a kockázattűrő képésségük, szorgalmasak, küzdenek.  Nekiindulnak, tapasztalnak, látnak olyan dolgokat, amiket otthon nem. És ebben a szemléletben nevelik majd a gyerekeiket… és majd ebből lesz a gond. Mert ezek a gyerekek nem mennek majd haza es az a szemlélet ami a szülőket kimozdította otthonról, nem jelenik meg majd a magyar társadalomban.  Lehet azt mondani, hogy ha nem tetszik el lehet menni… csakhogy ez a szemlélet hianyozni fog majd…

Persze nem dől össze a vilag, nem szűnik meg az ország. Csak egyre jobban távolodunk a rendszerváltás álmától, hogy olyan életünk legyen  mint a nyugat európaiaknak, akik tisztesen megélnek a fizetésükből, nem lesznek gazdagok, de különosebb anyagi gondjaik sincsenek… ( ezt hivják polgári középrétegnek)  Ehelyett mi lesz(mi van?) keveseknek van sok pénze, sokaknak kevés. Megszűnik az átlagember,  ország nyertesekre es vesztesekre bomlik. Akinek van pénze el tud intézni mindent, hiszen a korrupció, csúszópénz alapvetés az országban… A többieknek meg a nagy semmi.  Ja, hogy ezt mar láttuk egyszer a kilencvenes évek gengsztervilágában?

A külföldön dolgozóknak vajon megéri e hazatérni? Nyilván ezt mindenki maga dönti el. De abban biztos vagyok, hogy a hazatérők nem fognak beállni a sorba, mert látnak,láttak es  látjak a világot, van választásuk. Csak akkor mennek haza, ha az otthoni bipolaris rendszerben a nyertesek közé tudnak kerülni. Ami azt jelenti, hogy ők is beállnak a sorba, mutyiznak, korrumpálnak ha kell, ezzel termelik újra a rendszert. Az ország meg marad olyan mint volt  már 150 éve is. Pató Pál úr országa…

Ja és az elejéhez: Nem Miniszterelnök úr. Nem fognak visszatérni a  fiatalok. Pont azok nem, akik már egyszer valahol megvalósitották a maguk polgári életét… és nem, ha igy haladunk,  nem lesz Magyarországon polgári demokrácia…

Címkék: élet munka magyar utazás magyarország korrupció állás munkanélküliség jólét polgári lehetőség megélhetés dubaj bevándorló kivándorlás elhagyni csúszópénz diplomások kivándorlása

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr294677263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pszichonauta 2012.08.18. 15:41:44

Én is így gondolom. Sok ismerősöm él külföldön, de senki sem akar hazajönni. Eddig csak olyanok jöttek haza, akiknek vmi családi gondja volt otthon, de normális esetben senki nem jön haza.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.22. 10:59:43

Helló, jómagam is Külföld, London.

"Hiszen a jelennel mi lenne a baj? Kevesebb munkanélkuli segélyt kell fizetni, a kivándorlók nem terhelik az ellátórendszert"

Nos, otthon sem terheltem az ellátürendszert, hanem rohadsok adót fizettem. És szerintem sok van belőlem, aki nem az éhenhalás miatt ment külföldre. valahogy az összes barátom sok adót fizetett otthon, és most az Angol/svéd/új Zélandi GDPt növelik. Szintén nem kevéssel, nem mosogatunk.

"Csak akkor mennek haza, ha az otthoni bipolaris rendszerben a nyertesek közé tudnak kerülni. Ami azt jelenti, hogy ők is beállnak a sorba, mutyiznak, korrumpálnak ha kell, ezzel termelik újra a rendszert. "

Ezzel is vitába szállnák, én itt egy olyan mentalitást szívok magamba, hogy nem akarok (túl sokat) trükközni. Ugyan haza szeretnék menni (5-10 év), de ha csak úgy tudok megélni, hogy trükközök, akkor inkább kihagyom. Mert felmérem azt, hogy a)a gengszerek néha korán halnak, b)könnyű őket zsarolnin, az meg stresszes, ha sakkban tartanak valamivel és kényszerítenek valamire. (nem csak fizikai kényszerről van szó).

Sokat gondolkoztam, hogyan is térhetek haza. Alkalmazottként kicsi r az esély, mert az ember nem szívesen ad lejjebb a fizetési igényéből. Esetleg annyit, amennyivel olcsóbb otthon az élet, de ez nem sok. Marad a vállalkozás, üzlet, de ki szeretne giroszost/fémtelepet/autókereskedést nyitni, miután milliós tendereken dolgozott?

baro_ur 2012.08.24. 07:29:39

@Eltévelyedés: Egyetértek, a külföldön élő ismerőseim nagy többsége az irtózatos adóterhek miatt költözött külföldre. Miért is maradnék otthon ha 1) kaptam egy jó lehetőséget 2) nem 30 év alatt tudok annyit spórolni, h vegyek egy lakást hanem mondjuk 3..
És azzal is egyet értek, h ha valaki megtapasztalja milyen egy olyan országban élni ahol rendesen működnek a dolgok, akkor nem akar többet otthon mutyizni.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.08.24. 11:41:55

@Eltévelyedés:
én itt egy olyan mentalitást szívok magamba, hogy nem akarok (túl sokat) trükközni.

Egyetertek. En voltam otthon alkalmazott milliardos tenderen, voltam vallakozo. Mindket esetben elmondhatom, mutyi, csalas nelkul nem megy. Ezert kell meghoznod a dontest: Ott maradsz vagy nem. Olyan opcio nincs (es nem hiszem, hogy akar 20 ev mulva lesz), hogy haza is tersz, de mutyi, csalas nelkul a bipolaris, nyertes- vesztes rendszerben a nyertesek koze kerulsz.

Szerintem.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.08.24. 11:45:12

@pszichonauta:

En nagyon szeretnek otthon elni, ennek harom esetben latom realitasat:

1. Valamiert ellehetetlenulok Dubaiban.

2. Megtalalopm a modjat, hogy otthon, hogyan legyek sikeres (ez mutyi nelkul nem fog menni, benne van, adott esetben vallalom)

3. Vallalom az, hogy ami toket osszegyujtottem, annyi van es kesz, hazamegyek es elvegetalok, elvezem azt amit Magyarorszag tud adni es mas orszagok nem, es nem panaszkodom, hogy csak ennyi van
süti beállítások módosítása