Ramadán gyakorlatban

 2012.08.27. 12:46

Ez nem arról szól, hogy milyen ünnep a Ramadán, nyilván meg lehet élni így is meg úgy is. Mint nálunk a karácsony: van akinek shopping,  van akinek meg tényleg  ünnep.

Ez inkább arról szól, hogy a napi életben, mint idegent,  milyen hatások is érnek Ramadán alatt.

jjjjjjjjjjjj.jpg

ÉTKEZES

Alap ugye, hogy napközben nincsen kajálás a muszlimoknak. De. Közterületen, autóban (!), bevásárlóközpontban, irodaházban tilos inni- enni mindenkinek. Dubaiban pénzbünti jár érte, de pl. Sharjah-ban, Abu Dhabiban  sittre vágnak a Ramadán végéig. (tehát ha Ramadán vége előtt egy nappal eszel az utcán akkor egy nap börtön, ha Ramadán elején akkor egy hónap) Ez nem tunik nagy dolognak, de az 50 fokban, izgis tud lenni.

Éttermek: Kaja csak elvitelre, kivétel azok az éttermek, amelyek zártak. Ablakok lefüggönyözve, ajtó is elfüggönyözve, üvegablak leragasztva. Ott benn lehet enni. (Kuwait, Szaudi- minden zárva)

Nem kajálunk az irodában, hogy tekintettel legyünk a kollegákra. Akkor vegyük sorban. Az irodaház 5 m2-es konyhájában többnyire a helyi indiaiak, pakik esznek, bár a helyiség tiszta, az emberek büdösek, meg a kaja is amit esznek, úgyhogy sztornó. A környékbeli éttermekben nincs asztal. Szóval marad a sunnyogva csoki evés…

MUNKAIDŐ

A munkaidőnek előbb van vége. Ez elméletben jó, csak gyakorlatban ha van munka akkor úgyis mindegy.

Először nem értettem a konditerem hosszított nyitva tartását, de aztán leesett a tantusz. Ugyanis a Ramadán napközbeni evéstilalmat sokan úgy menedzselik, hogy megfordítják az életüket. Különösen Szaúdi es Kuwait halálos ilyen szempontból. A napot az Iftharral kezdik (Ifthar- első esti étkezés, naplemente után) majd elkezdenek dolgozni… Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy nap közben nem érek el senkit telefonon/ emailen, viszont simán felhívnak üzleti ügyben hajnal kettőkor… Ami nem lenne gáz, de én ugyanúgy reggel kezdek az irodában. Mondjuk akár ne is tenném, mert a munkamorál gyakorlatilag nulla.

ÜZLETEK, EGYEBEK

A bevásárlóközpontokba ilyenkor jó menni, estig alig vannak, olyan nyugisan lehet sétálni, mint még soha. Kivétel ez alól délután a szupermarket, ahol iszonyat tömeg van (gondolom) az Iftharra vásárolnak…  Kaja persze nincs, csak elvitelre, úgyhogy arra nem lehet számítani, hogy a food courtra beugrunk egy szendvicsre, mondjuk ez a legkevesebb, ez azért nem akkora dráma….

 

Címkék: élet dubai vallás arab muszlim moszlim vallási emirátusok szaudi szaud- arábia Egyesült Arab Emírségek Ramadán

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr834734880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T-Bag 2012.09.26. 12:07:19

Nagyon jó az oldal, így kedvet kaptam 1 kis dubaji kirándulásra. Viszont lenne 1 pár kérdésem:
1. 2013-ban mikor lesz a Ramadan?
Ramadan idején, ha megyek gyakorlatilag minden zárva? gondolok itt az éttermekre, utcai kajáldákra, piacokra stb.
3. Ha jól értem én sem ehetek, ihatok reggeltől estig?
4. Van-e sőr és milyen áron?

Köszi.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.09.26. 21:02:37

@ T-Bag

Nyaron alapvetoen nem erdemes idejonni ,mert iszonyu meleg van. Amugy zart helyeken lehet enni Ramadan alatt is.

Alkoholos ital hotelok barjaban van. Nem tudom pontosan mennyibe kerul, ...de Dubai nem arrol hires, hogy olcso...de ha a sor a legfontosabb szerintem talasz ennel olcsobb turistacelpontot

T-Bag 2012.09.27. 10:32:07

Köszi a választ közben kiderítettem, hogy olcsóbb a sör, mint New York-ban, ahol jelenleg melózom, ramadan 2013 júli 9 - aug 7, tehát májusban, vagy júniusban megyek.
Köszi még egyszer....

Lee&a 2012.10.05. 15:30:56

Ez jó kis poszt volt :)
A Ramadan utáni nagy evésre meghívott valaki?
süti beállítások módosítása