Expatek Dubaiban

 2013.01.19. 21:05

Expat. Ez a kifejezés az angol expatriate-ból származik, szó szerint kivándoroltat jelent. Gyakorlatban az expat kifejezést azokra használják, akik egy munka, egy állás miatt egy másik országban dolgoznak ideiglenesen, de azért hosszú távon (3-5 év vagy több).

expat_head.jpg

 Dubaiban a helyieken kívül mindenki expat. A szabályok gondoskodnak arról, hogy itt idegen ne ereszthessen gyökeret. Az -amúgy nagyon jól szervezett- és borzasztóan élhető rendszer arra van kitalálva, hogy ideiglenesen tartózkodjanak itt az emberek. Nem lehetsz állampolgár, nem végtelenítik a vízumod, nincs nyugdíj es összességében nincs is a szó európai értelmében vett társadalom, ahova lehetne integrálódni.  Persze ettől még van olyan, aki lehúz itt 15-20 vagy több évet, de a nagy átlag nem ez.

Ugyanakkor pont ez adja az ittlét egyik érdekességet.  Elkepesztően színes kavalkád. Emberek a világ minden részéből, a legkülönbözőbb színű, fajtájú, kultúrájú, neveltetesű emberek élnek egymás mellett úgy, hogy nincs egy helyi alap kultúra, mint máshol, amihez lehet igazodni. Ehhez kell az igazi tolerancia. Az csak a csendes véleményem, hogy az otthoni szélsőségeseinket (értem ez alatt a jobbszélsőt es az ultraliberálist is) ideküldenem tanfolyamra. Megtanulni, hogy hogyan lehet egymást megismerni, elfogadni, együtt élni. És azt mar elöljáróban elárulom, hogy nem, úgy ahogy az otthoni szélsőjobbosaink akarják, de úgy meg pláne, nem, ahogyan a toleranciát és a határok nélküli szabadságot hirdető szalonliberálisaink elképzelik.

Szóval visszatérve az itteni társadalomra. Leginkább egy nemzetközi repülőtér tranzitvárójához tudom hasonlítani. Csak nagyban es tető nélkül. Nemcsak az itt élők ideiglenes léte es a színessége miatt, hanem amiatt is, mert itt csak olyan emberrel találkozol napi szinten, akinek megvan a maga dolga, akinek helye van a rendszerben, aki megtálalta a számítását es a maga szintjen jól él. Persze ebben van egy kis csalás és pofon egyszerű rá a magyarázat.  A megélhetési költségek baromi magasak.  Amíg valaki itt él és itt keres, addig ez nem gond, ráadásul a döbbenetes árubőség miatt minden árszinten nagyon jól lehet vásárolni, minden árkategóriában, minden áruból elképesztő választék van. (még Európához viszonyítva is, Magyarországhoz képest pedig egyenesen hihetetlen) Viszont, ha valakinek nincs munkája es bevétele, hamar elhagyni kényszerül az országot, mert nem tudja fedezni a napi költségeit, illetve jobban megéri neki otthon várni az újabb lehetőségre.

Címkék: külföldi élet európai vízum külföld hotel expat emirátusok Egyesült Arab Emírségek

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr904796210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hölgypilota · http://holgypilota.blog.hu 2013.01.20. 12:51:08

Repülés kapcsán szerzett élmények az ezeregyéjszaka városáról és az országról - repulnijo.hu/2009/03/23/sivatagi-airshow-arabiaban/
lassan négy éve már, ideje lenne visszamenni.

pszichonauta 2013.03.20. 10:13:20

A blog elindult, majd ismét leállt? :D
süti beállítások módosítása