Expatek Dubaiban

 2013.01.19. 21:05

Expat. Ez a kifejezés az angol expatriate-ból származik, szó szerint kivándoroltat jelent. Gyakorlatban az expat kifejezést azokra használják, akik egy munka, egy állás miatt egy másik országban dolgoznak ideiglenesen, de azért hosszú távon (3-5 év vagy több).

expat_head.jpg

Címkék: külföldi élet európai vízum külföld hotel expat emirátusok Egyesült Arab Emírségek

Blog újra

 2013.01.19. 20:40

Kedves blogolvasók!

Az elmúlt pár hónapban nem írtam új posztot. Eléggé kifacsaródtam az év utolsó felében….

Mindehhez képest megdöbbenve néztem a statisztikákat, miszerint a mai napig rengetegen olvasták a régi bejegyzéseim. Azon felül, hogy jól esett, eldöntöttem, hogy ismét nekilátok és posztolok.

Először is kezdem egy régebbi írással, még tavaly szeptemberből… aztán jönnek az újak.

Boldog új évet, jó olvasást

IMG_3799.jpg

Jeddah27.jpg

Címkék: arab muszlim muzulmán országot arábia szaud- arábia Mekka Jeddah

100_8439 - Copy.jpg

Most pedig Dubai...

DSC00334.jpg

Címkék: élet dubai arab expat dubaj emirátusok arábia dubajozás

Abu Dhabi- Ferrari World

 2012.09.25. 19:37

100_8628.jpg

Címkék: élet külföld luxus jólét vezetés dubaj emirátusok Ferrari Egyesült Arab Emírségek AbuDhabi AbuDzabi

Másfelé jártak a gondolataim mostanában, ez az oka annak, hogy Ramadán óta egy poszt sem született. Viszont ez jó alkalom arra, hogy korábbi kéréseknek eleget tegyek, úgyhogy fogyasszátok egészséggel a fotóbeszámolóim.

100_5843.jpg

Címkék: arab sivatag muszlim moszlim muzulmán mecset arábia szaudi szaud szaud- arábia Mekka Riyadh

Ramadán gyakorlatban

 2012.08.27. 12:46

Ez nem arról szól, hogy milyen ünnep a Ramadán, nyilván meg lehet élni így is meg úgy is. Mint nálunk a karácsony: van akinek shopping,  van akinek meg tényleg  ünnep.

Ez inkább arról szól, hogy a napi életben, mint idegent,  milyen hatások is érnek Ramadán alatt.

jjjjjjjjjjjj.jpg

Címkék: élet dubai vallás arab muszlim moszlim vallási emirátusok szaudi szaud- arábia Egyesült Arab Emírségek Ramadán

Nem akartam már ezt a “Miert hagyják el a magyarok az országot” témát feszegetni, de találtam egy cikket, aminek  a címe igy szól: Orbán Viktor: tömegével jönnek majd vissza külföldről a fiatalok (Cikk innen), majd találtam ezt itt: http://uton.postr.hu/a-kulfoldon-elok-felelossege ugyhogy nekifutok megint: 

Előrebocsátom, hogy a poszt (és a blog) nem politikai. Nem is lesz.  Nem gondolom, hogy a helyzet a mostani kormány hibája. Továbbmegyek. Nem érdekel kinek a hibája. Teljesen lényegtelen. Amiről irok az a helyzet maga. Amit a mindenkori kormánynak kell(ene) helyén kezelni.

(ebből következően a legkisebb politikai köpködés is ki lesz moderálva…  köszönöm)

budapest.jpg

Címkék: élet munka magyar utazás magyarország korrupció állás munkanélküliség jólét polgári lehetőség megélhetés dubaj bevándorló kivándorlás elhagyni csúszópénz diplomások kivándorlása

Ramadán

 2012.07.23. 09:46

Elkezdődött a Ramadán. Bevallom, keresztényként szakrálisan nincs túl nagy hatással rám, de azért ebben a kultúrában élek, úgyhogy lássuk, mit tanácsol a kisokos itt előknek Ramadán idejére.

(nem volt kedvem lefordítani, bocsánat)

Angol nyelvű poszt következik....

ramadan08_1280x1024.jpg

Címkék: élet vallás arab angol templom muszlim moszlim dubaj vallási mecset arábia Dubai Egyesült Arab Emírségek Ramadán

Olvasom, hogy a kormány már megint vissza akarja szorítani a diplomások kivándorlását…  Persze adminisztratív eszközökkel, nem ám jobb feltételeket teremtve otthon. És kikiáltva gonosz ingyenélőknek az eltávozókat.

Azok a politikusok, szociológusok, akik ilyeneket leírnak, szerintem nem olvassák a külföldi magyarok blogjait (lásd pl. origo határátkelő)  nem találkoznak külföldi magyarokkal.  Nem veszik figyelembe, hogy a most távozók, szemben mondjuk az ötvenhatban kivándorlókkal- saját döntésükből mennek, többnyire gazdasági okokból. Mondhatnánk gazdasági kényszerből.

balaton.jpg

Címkék: külföldi élet munka magyar gazdaság külföld kormány expat munkanélküliség lehetőség hozzáállás megélhetés kivándorlás elhagyni országot diplomások bátrak tehetségesek Magyarország Balaton kivándorlása Csalódás

Megint Szaúd- Arábia

 2012.07.08. 21:25

Volt már szó a szaúdi nők helyzetéről, illetve inkább csak érintőlegesen, hiszen valójában ebbe nem könnyű belelátni. Na, amit nemrég hallottam azt hiszem kicsit betekintést nyújt abba, milyen, amikor a vallás és az államhatalom nincs elválasztva.

burka_.jpg

Címkék: vallás arab muszlim öltözködés moszlim vallási arábia jeddah abaya szaudi szaud szaud- arábia

Mi az oka annak, hogy a mecsetek a körülvevő házakra, utcákra 45 fokban elfordítva épülnek?

SAM_0125.JPG

Címkék: vallás iszlám templom kérdés muszlim moszlim muzulmán mecset Dubai szaud- arábia Kuwait Egyesült Arab Emírségek Mekka Riyadh JEddah Dammam

Az, hogy indiai, ez elég tág meghatározás, lévén, hogy egy egymilliárdos országról beszélünk. Akik itt vannak azok többnyire Nyugat Indiából Pakisztánból származnak (ez szubjektív tapasztalat, ha van valakinek statisztika, köszönöm)

Szóval a tipikus indiai, csendes, barna szemében egy birka türelme es értelmi színvonala tükröződik… Ha nem vagy vele közelebbi ismeretségben, kérdésedre kérésedre- utasításodra egy az alapszintnél meg bárgyúbb arckifejezés és egy speciális fejbólogatás válasz.

satwasuicide.jpg

 

Címkék: élet munka utazás dubai india expat keleti munkanélküli indiai hozzáállás dubaj vallási kivándorol

Kuwaiti képek...

 2012.06.24. 21:28

Modern bevásárlóközpont

Kuwait030.jpg

 

Címkék: külföldi külföld arab kuwait sivatag keleti gyarmat bevándorló arábia

Külföldön lakni

 2012.06.12. 15:34

A külföldre költözésnek mindenki esetében más az oka, azért én azt gondolom, hogy két kategóriát mindenképp fel lehet állítani. Az egyik a szerelem/ házasság a másik a karrier/ pénz vonal. Van még a kalandvágy kategória, de az előbb utóbb beleolvad valamelyikbe, mert ahogy az ember öregszik egyre kevéssé vicces hosszú hajjal és gitárral csövezni a pálmafák alatt, bármennyire is szép a naplemente.

Címkék: élet munka magyar utazás magyarország angol állás expat munkanélküliség jólét keleti munkanélküli dubaj emirátusok arábia kivándorol

Napi agyhalál

 2012.05.29. 13:52

Eddig sem voltam elszállva az itteniek ügyintézési készségétől, de ilyet még nem pipáltam.Felhív a qatari DHL,hogy ott van két konténerünk, de ahhoz, hogy behozzák Dubaiba, kell az eredeti Clearing Letter tőlünk. Semmi gond, emberét küldi másnap az irodába érte, én addigra összekészítem.

Gondoltam, hogy egy DHL-nek azért ez nem egy nagy mutatvány

Címkék: élet külföld dubai arab ciki hozzáállás dubaj bevándorló emirátusok arábia

Jóságok Dubaiban…

 2012.05.25. 07:10

Beszélgettem egy barátommal, azt mondja: Nem mennék Dubaiba, mert mindig csak a nehézségeket hallom tőled (olvasom a blogon)

Lehet. Ennek két oka van...

 

Címkék: élet munka magyarország külföld dubai arab luxus expat jólét napi munkanélküli gondok bevándorló emirátusok úszómedence burj munkanéllüliség

Folytatás:

Azért, az emberi természet mindenhol a világon ugyanolyan…  Voltunk egy helyen, ahol az utcán (még az itten viszonyokhoz képest is) irgalmatlan közlekedési káosz uralkodott. Kérdeztem, hogy itt meg mi van? Egyszerre őrült meg mindenki? Mondták, hogy nem, hanem ebbe az utcába járnak ismerkedni a fiúk- lányok. Na, ezt meg, hogy? 

Kár , hogy nem írtam szaudiról még akkor amikor először jártam erre… Nem tudom ki hogy van ezzel, de otthon, élt bennem egy kép, nem is kép, inkább valami halvány sejtések, hogy milyen lehet ez az ország, burnuszos arabok, nők abayában kábé ennyi. Valljuk be nem sokat tudunk erről az országról.

Amit meg kell állapítanom, hogy az emberek itt is csak emberek, ugyanazokkal a vágyakkal elképzelésekkel, mint mindenhol máshol, csakhát ugye egy királyság, mitöbb, diktatúra,  és ezt azért szabályozni igyekszenek, nem is akárhogy.

Címkék: repülés rendőrség dubai divat arab csaj csajok liberális csajozás öltözködés dubaj beduin vallási arábia jeddah abaya szaud

Érintőlegesen fejtegettem már, hogy miért vállal valaki külföldön munkát, nem is mennék bele, de az tutifix, hogy nem azért költözik el valaki a világ túlfelébe, mert otthon annyira megbecsülik.

Bár a munkanélküliségi ráta az csak statisztika  az egyén szempontjából, hiszen,  ha van munkád akkor nulla százalék,  ha meg nincs akkor száz százalékos,  de azért az általános munkaerő piaci helyzet  deprimálóan hat az emberre. Nem mondom, hogy ennek nem volt szerepe abban, hogy nekivágtam Dubajnak. Példának okáért a  szakmámban gyakorlatilag nincs olyan álláshirdetés otthon, ami nem sales lenne (annak ellenére, hogy projektmenedzser vagyok). És az még csak a kisebb baj, amikor kevés pénzért elvárják, hogy szerezz ügyfelet, szponzort meg mindent, hanem amikor nem nevezik a nevén a gyereket. Az a baj. Mert az azt jelenti, hogy már a cégnél is akkora a szar, hogy elhitetik magukkal, hogy annyira megy a szekér, hogy projektmenedzserre lenne szükségük (talán van is) de megfizetni azt nem tudják. A megoldás? Adjon el annyit/ szerezzen szponzort, hogy az alkalmazása ingyen legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: dubai angol állás munkanélküliség dubaj fail

Üdvözöljük Kuwaitban

 2012.05.08. 13:22

Nem volt előreváltott vízumom Kuwaitba. Nem baj, lehet ott csináltatni.

Teljesen szürreális látvány, ahogy az indulási oldal luxusboltjai mellett a hatvanas éveket idéző pultnál tömegjelenetek zajlanak. Belevetem magam a tolongásba: (örök szabály: ha sorszámot kell húzni, előbb az legyen meg, minden egyébbel utána ráérsz tökölni)

Címkék: repülés vízum utazás dubai kuwait sorbanállás reptér útlevél repülőtér flydubai welcom

Volt most egy projekt, ami meglehetősen nemzetközi csapatot hozott össze.  Többek között németek és angolok dolgoztak együtt. Az angol srácok elsütötték az összes németes- nácis viccet, amit én legutoljára gyerekkoromban hallottam. Úgy látszik nekik a második világháború valahogy élénkebben megmaradt…

Ez amolyan kedves- történelmes sztori, de korántsem vagyok jó véleménnyel az itteni angolokról. Azt nem tudom milyenek, akik nem hagytak el a kis szigetüket, de az biztos, hogy ritka antipatikus egy népség akik itt vannak.

Címkék: angol angolok gyarmat sales

Vezetni tanulok (3. rész)

 2012.04.03. 11:03

Kezemben a jogsim!

Három hét aligalvás és 240,000 forint árán megkaptam a jogsim és kaptam egy szép kis oklevelet, amiben, megállapítják, hogy tudok vezetni. Köszi. Ha lehetne legközelebb ezerötér' megmondom inkább, magamtól...

Meglepően felpörögtek az események az autósiskolában. Onnantól, hogy megvolt a parkolási tesztem, elég gyorsan letudtam a kötelező vezetést.Az ügyintéző már arcról ismert, tudta, hogy bármi van, tapadok rá, mint a pióca, hiába akar lerázni, úgyhogy gyakorlatilag az elérhető legjobb időpontokat sikerült befoglalnom. Ugyan borzasztóan elfáradtam ,mert ezzel kilőttem a hétvégéim, meg a reggeleim, de megérte. 

Sokszor olvastam a külföldön élő magyarokról, hogy a magyarok mennyire nem segítik egymást. Ugyebár ismerem a viccet az ördögről, akinek nem kell őrizni a magyarok üstjét a pokolban, mert aki ki akar mászni, azt visszahúzza a többi, az ember azt gondolja, hogy az ilyen történeteknek csak van valami valóságlapja.

én eldöntöttem, hogy nem leszek ilyen. Már csak azért sem, mert általánosságban hiszek abban, hogy az ember elkerülheti a nagyképű seggfejjé válást, ha nem felejti el, hogy honnan jött. Úgy vagyok vele, hogy az csak egy dolog, hogy most még tudom, hogy milyen nagy segítség volt a kezdetekkor, minden apró segítség, vagy akar egy jó szó, de jó lenne, ha ez később is eszembe jutna.

Címkék: külföldi munka magyar külföld állás munkanélküliség sivatag hozzáállás