Jóságok Dubaiban…

 2012.05.25. 07:10

Beszélgettem egy barátommal, azt mondja: Nem mennék Dubaiba, mert mindig csak a nehézségeket hallom tőled (olvasom a blogon)

Lehet. Ennek két oka van...

 

Az egyik, hogy annak, hogy hihetetlen kényelmes és jó itt az élet, annak nincs hírértéke. Te sem néznéd meg a  híradót, ha annyi lenne a hír, hogy Horváth Jolika, kecskeméti lakos ma munka után, beült a kocsijába (amit nem ám hitelre vett) bevásárolt a boltban, ahol nem igazán nézte az árcímkéket, ellenben az eladók fényesre nyalták a s..ét,  majd hazament, a szuperül berendezett lakásába, főzött egy vacsit, majd eldöntötte, hogy mivel töltse a szabadidejét.

A másik, hogy nagyon óvatos vagyok az otthoniakkal, nem akarok megbántani senkit, azt meg pláne nem szeretném, hogyha én lennék a beképzelt külföldre szakadt hazánkfia (bár ehhez a státuszhoz, még le kell húznom itt pár évet…) , aki lenézi az otthoniakat. Innentől kezdve viszont elég nehéz az itteni élet jóságairól beszélni, mert az általánosan magasabb életszínvonal tárgyi megtestesülései otthoni szemüvegen keresztül luxusdolgoknak hatnak. Pedig itt korántsem vagyok gazdag, mindössze a végzettségemnek, képzettségemnek megfelelő munkakörben (na jó picit alatta, de azért rendben van azt kell mondjam) , ennek megfelelő pénzért dolgozom.  Bemegyek reggel az irodába, húzom az igát, mint bárki más. Csak ezen a szinten több minden jár, mint otthon.  Ha elmesélem, hogy úszómedencénk, meg konditermünk van a házban, vagy csak azt, hogy hányhavi fizumért tudok egy hatalmas terepjárót  venni, akkor hajlamosak az otthoniak valami nagy luxusra asszociálni. Pedig itt ez nem luxus.  És pláne nem tartós. Mert ha majd egyszer hazamegyek, nem engedhetem meg magamnak ugyanezeket…

 

Szóval ezért vagyok óvatos az ilyen történetekkel. Pedig jó itt az élet. Egyszerűen összefoglalva, azért, mert a világ működik. A munkahelyeden te szolgáltatsz, utána viszont az egész világ azért van, hogy téged kiszolgáljon. (amit persze a munkád ellenértékével fizetsz meg)  És nagy tévedés hinni, hogy ez pusztán a pénzről szól. Hanem a berendezkedésről. Óriási nyugalom az, hogy minden működik. Vannak kötelességeid, de jogaid is. Amiért nem kell harcolni, mert JÁR.  Nem egy állandó ügyintézés az élet, nem egy állandó harc az önkormányzattal/ házfelügyelővel/bolti eladóval/buszvezetővel. És nem nagy dolgokra kell itt gondolni, csak a mindennapok apróságaira, amelyek végül is meghatározzák az általános kedélyed…

Amúgy korábban azt hittem, hogy ez nem számít, sőt még élveztem is ezeket a harcokat. Most másként látom. Élvezem, hogy ez nincs. Jobb a közérzetem, jobban tudom élvezni a mindennapokat, jobban tudok koncentrálni a nekem fontos dolgokra.  Persze ez nem csak Dubai, hanem gondolom minden nyugati országban így működik…de ,hogy Magyarországon nem, az tutifix.

És látom az Indexen, hogy ezzel nem csak én vagyok így: http://index.hu/belfold/2012/05/24/sosem_emigralt_volna_meg_ennyi_magyar/

A szép az, hogy mindennek ellenére hiányzik Magyarország. De azt hiszem, hogy ez a szerelem, amikor tisztában vagy a rossz tulajdonságaival, , tudod, hogy rossz, tönkretesz - és mégis.

 

 

 

Címkék: élet munka magyarország külföld dubai arab luxus expat jólét napi munkanélküli gondok bevándorló emirátusok úszómedence burj munkanéllüliség

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr844544948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lee&a 2012.05.25. 11:24:57

Egyet megígérhetek: én nem fogok köpködni. :o)
Vallási megoszlásról esetleg tervezed, hogy írsz majd?
Én nagyon úgy tapasztaltam, hogy a muszlim emberkék nem féltékenykednek és nem próbálnak visszahúzni, ha sikered van. Ez a mentalitás érezhető ott is a mindennapokban?

Előre is elnézést a milliónyi kérdésért, de rettenetesen érdekel a vallás-kultúra-szociológia-nyelv kérdéskör (egyik szakdogám is erről írtam és érdekel az emberek véleménye, tapasztalata ) :o)

Styxx 2012.05.25. 16:26:01

Hali, klassz a blogod, de sajnos nincs időm átnyálazni. Érdekelne, hogy mivel foglalkozol? (természetesen ha ezt nem hozod nyilvánosságra semmilyen szinten, akkor tárgytalan). Ha valamelyik korábbi posztodban írtál erről, kérlek linkeld be, hogy ne ismételd önmnagad.

2012.05.25. 17:42:17

@Lee&a: Nem hiszem, hogy ez vallási okokból lenne..

Kepan 2012.05.25. 18:18:50

Irigylésre méltó amit írsz. Szívesen olvasnék még többet én is, plusz egy nagyobb fotógalériának is örülnék. Milyen az irodai légkör? Van a városnak "gettósabb" része is?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.25. 18:54:35

na pl. dubaiba sem mennek semmi penzert
mas vilag az
arabokat nem szopok

Ramón y Cajal 2012.05.25. 19:10:23

nagy üres semmitmondó hely

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:10:41

@Lee&a:

Ez nem vallási kérdés. A muszlimok, ugyanúgy, mint a keresztények rengetegen vannak, és ugyanúgy, ahogy egy német és egy angol mentalitása ég és föld, ugyanúgy egy lokál arab, egy libanoni, egy pakisztáni is tök más.

A mindennapokban az angolok mentalitása (sales- menedzsment- gyarmatosítás édeshármas)és az arabok kiszámíthatatlansága (mindent most azonnal, mint a kisgyerek) érvényesül.

A mindennapok másik meghatározói (mint korábbi posztjaimban írtam) az itt élő keletiek, indiaiak, pakisztániak, filippínók, nepáliak... európai embernek agyhalál. Olyan, mintha egyik napról a másikra a kisegítő oviból kivett félhülye gyerekekre cserélnéd le BUdapest komplett működtetőit a bolti eladótól a taxisofőrön át az ügyintézőig.

Engem mindig is érdekeltek más kultúrák, sokat foglalkoztam vállalati pszichológiával, de azt kell mondjam, hogy a polkorrektség miatt fogalmunk nincs otthon, hogy ezek a dolgok, hogyan működnek.Én itt szembesültem vele először és szembesülök vele minden nap...

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:12:42

@szép új világ...:

Ne legyél. Az élet olyan, mint a póker. Az asztal egyenlege mindig null- balanszos. Mindennek meg kell fizetni az árát, ennek is.

És amikor irigykedsz és nagyon kívánsz valamit, vigyázz, mert még a végén teljesül...

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:14:22

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
:) :) :)

A legviccesebb, hogy a keresőstatisztikák előkelő helyén tanyázik a lukszus kurvák nevei kifejezés(így ksz-szel....)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:16:32

@Kepan: @Styx

Köszönöm, igyekszem.

Az irodai légkör témakörben nem írok, valamint arról sem, hogy konkrétan mivel foglalkozom. Elnézést, nem szeretném felismerhetővé tenni magam.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:18:35

@Kepan:

Tervezek kimondottan fotógaléria posztot, Dubai, Bahrein, Szaud Arábia, Qatar Kuwait témakörökben.

Elméletileg a jövő héten lesz időm, úgyhogy gyertek, nézzétek!!!

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:45:38

@Ramón y Cajal:

Ház nem egy Róma, de élni nem olyan rossz ám itt:-)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.25. 20:46:39

@Lee&a:

Ja amúgy kérdezz, szívesen válaszolok, ha ihletem lesz a kérdéseitől, lehet, hogy poszt is lesz belőle.

Lee&a 2012.05.29. 11:20:11

@Dubaimaskepp:
Köszönöm szépen! :)

Olvastam az egész blogod egyébként. ;)

Én a vallási sajátosságok érvényesülése alatt arra gondoltam, hogy tapasztaltad-e Te is ott, hogy a muszlimok nem fúrnak és valahogy "hiányzik" belőlük a rosszindulat. A munkamoráljukat ismerem ;)

Engem a dolgok szakrális része érdekelne nagyon.

Írtad, hogy nem szeretnél felismerhetővé válni, úgyhogy akkor csak egy gyors kérdés:
Van esetleg muszlim munkatársad? ( mert ha igen, akkor lenne egy csomó kérdésem, érdekelnének a "megfigyeléseid" ) :o)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.29. 13:48:54

a muszlimok nem fúrnak és valahogy "hiányzik" belőlük a rosszindulat

Rosszul kozelited meg a kerdest. Attol, hogy, valaki muszlim ez az allitas nem lesz ra igaz. Ez nem vallasi, hanem kulturalis kerdes.

A libanoni, palesztin embereknel (tobbnyire muszlimok, de nem mind) nagyobb furo es hatbatamadokat nem lattam meg. Hozzajuk kepest mi magyarok, ipari tanulok vagyunk. Az egyiptomiak kicsit jobbak, fuggetlenul, hogy keresztenyek vagy muszlimok. De nyilvan van kivetel itt is, ott is. Meg egyszer: Ez abszolut nem vallasi kerdes.

Van muszlim kollegam tobb is, rengetem muszlimmal dolgozom napi szinten. Nem lehet altalanositani...

Azt erzem, hogy valamifele vallasi "josagot" akarsz a muszlimoknak tulajdonitani,ami a vallasukbol ered, de igy altalanossagban ilyen nincs.

Szakralis kerdesek: Oszinten, fogalmam nincs a muszlim vallasrol, nem nagyon tudok szakralis kerdesekben allast foglalni.

Lee&a 2012.05.29. 14:02:26

@Dubaimaskepp: Nos, a vallás és a kultúra elválaszthatatlanok egymástól, ha egy vallásos ember életvitelét nézed (nem azét, aki vallásosnak címkézi magát, hanem azét, aki tényleg a szabályok szerint él).
A muszlimok alatt pedig én az igaz, hithű muszlimot értem. Belőlük nagyon kevés van és eddigi tapasztalataim alapján igaz rájuk az állításom.

A szakralitás lényege pont az, hogy eredendően jó dolgokat akar az ember cselekedni.

Nem akarok senkinek semmit tulajdonítani, én ezt a dolgot kutatom, ezért érdekelt volna a véleményed...ennek kinyilvánításához a vallás ismerete nem szükséges, csak a nyitottság. :)

Ha esetleg igaz muszlimmal találkozol és eszedbe jut a kérdésem és válaszolnál rá, akkor szívesen olvasnám a véleményed. Nagy általánosítással az igaz muszlim az, aki nem iszik, csak a házastársával szexel és csakis a házasságkötés után, aki tartja a ramadant és rendesen imádkozik...valamint jóindulatú. :)

Továbbra is lelkes olvasód leszek, a nem témába vágó kommentekkel pedig visszafogom magam, hogy ne beszéljünk el egymás mellett :)

Köszönöm a válaszaid, ez is tanulságos! :)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.29. 14:23:35

@Lee&a:
A csak a hazastarsaval szexel csak a hazassag utan, abba beleerted azt is, hogy ferfival sem szexel hazassag elott?

Amugy talalkozom sok muszlimmal, sok hithuvel, aki tartja a Ramadant, sot imadkozik napi otszor, es eszebe sem jutna inni. Istenfelo rendesen. FOleg szaudiban.

Az en tapasztalatom, hogy ok is emberek. Hibaznak. Es akkor bizony akar irigyek es furnak is, megcsalnak...isznak... de ettol meg nem lesznek "nem rendes" muszlimok. Szerintem.

(latod azt nem tudom, hogy amikor rajottek, hogy hibaztak, mi a kovetkezo lepes... mint mondjuk a keresztenyeknel a gyonas...)

Lee&a 2012.05.29. 14:55:32

@Dubaimaskepp:
Oké, akkor szőrszálhasogassunk ;)
Az, hogy senkivel nem szexel házasság előtt, az magába foglalja azt is, hogy férfival sem. A homoszexualitás amúgy is tilos.

És az nem igaz muszlim, aki iszik, vagy nem imádkozik, vagy megszegi a ramadant, vagy megcsalja a feleségét, vagy homoszexuális viszonyt folytat (stb...).
Feloldozás nincs, Allah majd ítél és büntet.
Én sem vagyok vallástudós, sem muszlim, úgyhogy az ismereteim korlátozottak.

Egyébként egy érdekesség: azon muszlim ismerőseim, akik nem tartoznak az általam "igaz"-nak nevezett kategóriába, sokan vallják, hogy csak az meleg, aki a "bottom", az aktív fél az nem. Nah, ilyesmit "igaz" muszlim sosem mondana. ;)

Remélem, kielégítő választ adtam. :)

A hithűség fogalma pedig a 100%-os hithűséget takarja, botlások nem megengedettek. Ez egy ilyen vallás ;)
Nem szerintem, hanem a vallás nagyjai és tudósai szerint. :)

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.05.29. 16:19:34

Oké, akkor szőrszálhasogassunk ;)

Nyugi vicceltem... nem kell ilyen komolyan venni...pont erre celoztam, hogy pl szaudiban igen magas a homoszexualisok aranya, pedig komoly bunti jar erte.

Amugy a botlasok semmilyen vallasban nem megengedettek a vallas nagyjai szerint. Azert vannak a vallas szabalyai. Dehat ugye embereknek csinaljak:) Az ember meg olyan eloleny, hogy botlik... gyakoroljon barmely vallast... Mindossze ennyit akartam hozzafuzni...

bushi 2012.06.09. 10:18:35

én most költöztem ki gondoltam majd blogolok de inkább csak olvasok és bólogatok :)
süti beállítások módosítása