Mi az oka annak, hogy a mecsetek a körülvevő házakra, utcákra 45 fokban elfordítva épülnek?

SAM_0125.JPG

Egy ideje tudatosan figyelem amerre járok, földről, repülőről:  Kuwait, Emirátusok, Szaud Arábia,- mindenhol így van, tehát ebben valami koncepció van, gondolom valami vallási oka lehet.

Iszlám szakértők, internetbúvárok- ha valaki tudja a választ kommentben várom...

Címkék: vallás iszlám templom kérdés muszlim moszlim muzulmán mecset Dubai szaud- arábia Kuwait Egyesült Arab Emírségek Mekka Riyadh JEddah Dammam

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr474621130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lee&a 2012.07.02. 11:27:34

Nem vagyok szakértő, de szerintem azért forgatják el, hogy a mecset azon része, amelyik felé imádkoznak, Mecca felé nézzen. (Arról olvastam cikket valamikor, hogy Angilában is emiatt a mecseteket.)

cornholio 2012.07.02. 12:47:47

Azért, mert Mekka iránya és az utcák iránya nem azonos.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.02. 14:42:15

Ebbol szamomra az kovetkezne, hogy az utcak koncepciozusan 45 fokos szoget zarnak be a mekkai irannyal,az utcak derekszoguek, illetve azt, hogy minden mecset alaprajza ugyanaz. Szerintem ez nem igy van...de azert csekkolom, repulorol egesz jol lehet latni... MAsvalami, otlet?

Lee&a 2012.07.03. 10:08:33

Vannak kifejezetten mecsetek építésére vonatkozó szabályok is...hogy mik azok, arról fogalmam sincs. Azt hiszem, az is a forgatás okai között van, hogy ha elforgatják a mecseteket, akkor így a férfiak és nők nem kell, hogy találkozzanak a bejutásnál.

Nogu 2012.07.03. 13:20:35

Elég bonyolult magyarázatot találtam a neten: körülbelül arról szól, hogy a városrendezés többnyire egy bizonyos irány alapulvételével történik , amely általában térképészeti irány (azaz sík). A mecset kiblafalának viszont Mekka felé kell néznie, amely egyrészt relatív irány (az adott város elhelyezkedéséhez képest), másrészt a Mekka felé történő tájolás nem a sík térkép szerinti irányok alapján, hanem a föld gömbölyűségét is figyelembe véve történik - ezért eltérhet a síkban tájolt városrendezési iránytól.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.15. 20:22:17

Akkor ezt a magyarazatot elfogadjuk... :)

Logikusnak hangzik...

Mangusztaa 2012.07.19. 10:12:46

Szerintem azért építkeznek így (csak profán laikus vélemény), mert ugye a mecsetnek muszáj fix tájolásúnak lennie. Viszont a lakóházaknál, ha paralell állnának a mecsettel, akkor a ház egyik oldalának full-déli ill. full-nyugati fekvésűnek kellene lennie = így az a szoba használhatatlan lenne, mert betűz a nap az ablakon, megmekkennek benne a melegtől (az utcák nyilván a légkondi feltalálása előtt alakultak ki?), ha meg nincs ablaka, akkor minek a szoba. Ha "sréhen" helyezkedik el a ház, akkor egy kicsit talán jobb a helyzet. Na, miccóltok? :-)

Mangusztaa 2012.07.19. 10:20:51

Töröm a fejem, hogy pl. Mosztárban, hegyvidéken, a hidegvízű folyóparton vajon milyen tájolásúak is a házak a nagy dzsámihoz képest?
süti beállítások módosítása