Ramadán

 2012.07.23. 09:46

Elkezdődött a Ramadán. Bevallom, keresztényként szakrálisan nincs túl nagy hatással rám, de azért ebben a kultúrában élek, úgyhogy lássuk, mit tanácsol a kisokos itt előknek Ramadán idejére.

(nem volt kedvem lefordítani, bocsánat)

Angol nyelvű poszt következik....

ramadan08_1280x1024.jpg

  • Don’t dance, sing or be intoxicated in public at any time.
  • Don’t play loud music at any time in your car, on the beach or even at home. You can play music; just make sure it can’t be heard outside your car or home and use headphones on the beach.
  • Don’t wear revealing or tight fitting clothes in public, modesty is key during Ramadan. This includes when you are heading for a night out.
  • Don’t smoke, drink, chew gum or eat in public during the hours of sunrise to sunset. This includes while you are driving as well as public places such as malls, cinemas or offices.
  • Don’t swear in public. Blasphemy is frowned upon at the best of times, but during the Holy Month of Ramadan it’s particularly offensive.

  • Do say “Ramadan Kareem” to your Muslim friends and colleagues.
  • Do smoke, drink and eat in the privacy of your home, hotel room or office. If you work in a shared or open plan office simply designate a room where the door can be closed. The point here is to be respectful to those colleagues that are fasting.
  • Do avoid driving close to sunset. It can be hazardous during this time as the roads fill with people rushing to break the fast at Iftar celebrations. Remember many drivers will not have had anything to eat or drink all day so exercise caution.
  • Do dress conservatively. Avoid going to public places like shopping centers and parks wearing shorts, mini-skirts or sleeveless outfits. This law is applicable all year round, but during Ramadan sensitivities are heightened.
  • Do give to the poor and help the needy. Ramadan is renowned for its charitable nature. You don’t have to spend the earth – small gestures go a long way.
  • Do make the most of the community spirit and sumptuous food to be found in the Iftar tents at the city’s hotels. It’s a great opportunity to relax, play games and experience some traditional Arabic cuisine and entertainment.

Címkék: élet vallás arab angol templom muszlim moszlim dubaj vallási mecset arábia Dubai Egyesült Arab Emírségek Ramadán

A bejegyzés trackback címe:

https://dubaimaskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr434672214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pszichonauta 2012.07.24. 00:35:11

Olvastam már néhány dolgot a Ramadánról. Bár az a szaúdiakról szólt, ahol kb. egész évben Ramadán van, már ami a konzervativizmust illeti.

Egyébként Dubaiban az iszlám szabályait mennyire veszik komolyan? Mert nekem úgy jött le, hogy a nyugatiak nem igazán tartják be(pl. a fentebb leírt miniszoknya/short)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.07.24. 01:35:05

Ezeket a szabályokat a "nyugati rohanó világban" elég nehéz betartani. Van egy kollégám, aki csinálja rendesen és tartja a vallási szokásokat, pl. nem eszik semmi olyan ételt, ami akár egy csepp alkoholt is tartalmaz stb. Kifagattuk, hogy ez miért jó neki, mert mi nem értjük. Azután sem értettük meg, hogy elmondta, hogy ez egy áldozat Alahnak. Meg amúgy is 10 éves kora óta csinálja és "csak" 1 hónap a 12-ből... Azt hiszem ezt kicsi gyerekkor óta szokni kell, hogy valaki így tudjon gondolkodni ezekről.
Én azt tisztelem benne a legjobban, hogy képes úgy beszélni a vallásáról és elmondani a szokásaikat, hogy közben ezt nem akarja senkire ráeröltetni.

megmondo 2012.07.24. 23:10:41

Elolvastam az összes bejegyzést, nem rossz. de...
Nem írod le mit eszel, iszol, milyen műsorokat nézel, egyedül vagy-e vagy sem, látogatsz-e haza, mit csinálsz ha szórakozol, hová kirándulsz, mi furcsa, mi nem az, a nyelv nehéz-e vagy sem, írsz e és olvasol-e,is mersz-e más maygart is, összejártok-e, miért nem?:) valami ilyesmit szerettem volna kérdezni Nyugi, nem vagyok profilozó..

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.25. 14:41:17

Megmondo:

Mostanaban mas dolgok foglalkoztattak, ezekrol szuletett poszt :)))))))

Viccen kivul, remelem kiderult es majd meg kiderul a posztokbol.

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.25. 14:46:37

@pszichonauta:

Dubai es Szaudi eg es fold. Itt sokkal toleransabbak,
hiszen a turizmusbol elnek.

Amit olvasol, sajnos tobbnyire a szelsosegek es a szenzaciohajhaszas hatja at. Eloszor is Szaudi nagy. Teljesen mas a helyzet nyugaton- keleten, kisvarosban nagyvarosban...

Szaudi igazi ketszinu orszag. Kifele iszlamnak megfeleles van, de latnad a szaudiakat amikor atszabadulnak Dubaiba bulizni... no meg ott is vannak bulik allitolag... (elnezest a szokasokat tarto muszlimoktol, nyilvan van ez is az is)

Amugy meg mindig mondtam. Sosem egy vallassal van baj, hanem azzal, amikor a politikai hatalom nem valik el a vallasgyakorlastol...

baro_ur 2012.08.08. 19:21:39

Szaudi Ramadán alatt halál.. Főleg ha július/augusztusra esik, mint pl. idén. Rijádban 50 fok van és az arabok már dél körül elkezdenek bekattanni a szomjúságtól és éhségtől, és az amúgy is civilizálatlan közlekedési (vezetési) morál életveszélyessé fajul.
Napközben nagyon nehéz ételhez/italhoz jutni, ezt csak a szállodákban meg compoundokban lehet megoldani.

Bulik tényleg vannak, főleg a nagykövetségek szervezésében, de ezekre csak meghívásos alapon lehet bejutni, nekem személyesen még nem volt ilyenhez szerencsém. Szerintem ezeket - mivel ezek a külvilágtól amúgy is el vannak zárva - nem befolyásolja a Ramadán.

Dubai tényleg teljesen más. Én kifejezetten élvezem a Ramadánt! Az amúgy teli bevásárlóközpontok szinte üresek és napközben mindenhol nyugi van. :) Nagyon sok étterem nyitva van napközben is, csak megcsinálják, hogy ne lehessen belátni kintről (függöny, fóla, stb). A reptéren pl simán láttam fehér burnuszos helyi arabokat falatozgatni.
Az öltözködésben én nem vettem észre semmi különbséget az év többi szakához képest, de ez lehet, h csak a külföldiek intoleranciája miatt van. A helyiek meg ugyan abban a fehér burnuszban vannak mint egyébként. :)

A közlekedés viszont itt is megváltozik, érezhetően agresszívabban vezetnek az emberek, főleg délután felé, és tényleg nagyon oda kell figyelni.

Jelenleg a bulik hiányát szerintem inkább az időjárás okozza nem a Ramadán; olyan régóta még nem vagyok itt, h megéltem volna, h a kellemes téli időszakra esik. :)
süti beállítások módosítása